Lütfen dikkat!!!
“Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi” 01.01.2023 itibariyle sadece İngilizce dilinde sunulmuş çalışmaları kabul edecektir. Makalenizi dergiye göndermeden önce "Etik İlkeler ve Yayın Politikası" sayfasını mutlaka dikkatlice inceleyiniz.
01.01.2023 tarihinden sonra sunulacak makaleler için yayın politikası güncellenmiştir. Bu bağlamda 01.01.2023 tarihinden sonra, benzerlik indeksi en fazla %25 olarak tespit edilen makaleler dergiye sunulabilir. Bu değere ulaşmamış olsa bile metin içerisinde tam paragraf, yığın metin alıntısı veya blok alıntı yapılmaması gereklidir. Bu gibi durumların tespit edilmesiyle makale sorumlu yazara iade edilir.
01.01.2023 tarihinden sonra sadece İngilizce gönderim kabul edilecektir. 01.01.2023 tarihinden sonra sunulacak çalışmalarda kullanılacak belgelere aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.
2. Çalışmada sadece katkıda bulunan yazarların listelenmesi yazarların sorumluluğundadır.
3. Çalışmada katkıda bulunan tüm yazarların listelenmesi yazarların sorumluluğundadır.
4. Çalışmanın daha önce yayımlanmamış olması ve bu dergi dışında herhangi bir dergiye gönderilmemiş olması yazarların sorumluluğundadır.
5. Başka kaynaklardan herhangi bir içerik alındığında (hatta yazarların daha önce yayınlanmış kendi materyallerinden bile olsa), uygun iznin alınmasına ek olarak kaynağın açıkça belirtilmesini sağlamak yazarların sorumluluğundadır.
6. Çalışmanın; gizlilik hakları ve fikri mülkiyet hakları da dahil olmak üzere, başka hiç kimsenin haklarını ihlal etmemesini sağlamak yazarların sorumluluğundadır.
7. Makalede sunulan tüm bilgi ve verilerin doğru, manipüle edilmemiş ve değiştirilmemiş olduğundan emin olmak yazarların sorumluluğundadır.
8. Makaledeki tüm verilerin kendilerine ait olduğundan veya makalede çoğaltılan verileri kullanma iznine sahip olduğundan emin olmak yazarların sorumluluğundadır.
9. Her türlü çatışmanın (gerçek veya görünen) veya çıkarların gönderim sırasında (mali destek/finansman dahil) tam ve doğru bir şekilde açıklanmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır.
10. İnsan veya hayvan denekler söz konusu olduğunda tüm araştırma etik kurallarına uyulmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır.
11. Fark edilen maddi hataların (ilgili çalışmanın yayınlanmasından önce veya sonra) tespit edilmesi ve düzeltilmesi için baş editör veya herhangi bir yayın kurulu üyesi ile derhal iletişim kurulmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır.
12. Yazar olarak tanımlanan tüm kişilerin çalışmanın gerçek yazarı olduğu, hediye/hayalet yazarlık durumunun söz konusu olmadığı ve tüm yazarların katkılarının belirtilerek tüm yazarların yayın için onay verdiğini garanti etmek yazarların sorumluluğundadır.
13. Baş editör, yayın kurulu üyeleri veya çalışmayı değerlendiren hakemler tarafından gerekli görüldüğü takdirde çalışmalarının ham verilerini sunmaya hazır olmalarını sağlamak yazarların sorumluluğundadır.
14. Yalnızca DergiPark altyapısı ile sunulan sistem üzerinden yapılan çevrimiçi gönderimlerin dergi tarafından kabul edileceğini anlamaları yazarların sorumluluğundadır.
15. Sunulan makalelerin dergi web sitesinin ilgili sayfasında duyurulan formatta ve şablonda gösterildiği gibi hazırlanması yazarların sorumluluğundadır.
16. Yazar(lar) bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı tüm eylemlerden kaçınmalıdır. Etik ilkelere uyulması hususunda ortaya çıkabilecek tüm durumlarda tüm sorumluluk tüm yazar(lar)a aittir. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık, destek alınan kurum ve kuruluşların katkılarının belirtilmemesi, henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez çalışmalarının sahiplerinin izni olmadan kullanılması, anket ve benzeri çalışmaların katılımcıların açık rızası alınmadan kullanılması, araştırma ve deneylerde çalışmalara başlanmadan önce alınmış olması gereken izinlerin alınmadan çalışmanın yapılmış olması ve diğer tüm ihlallerden yazar(lar) sorumludurlar.
17. Yazar(lar) makaleleri ile ilgili süreçleri DergiPark altyapısı ile sunulan sistem üzerinden takip edebilirler. e-posta, telefon ve/veya diğer iletişim kanalları aracılığıyla baş editörü veya herhangi bir yayın kurulu üyesini çalışmalarının durumu ile ilgili rahatsız etmeleri halinde, ilgili makalenin değerlendirme süreçleri durdurulabilir ve sonlandırılabilir.
1. Hakemlerin, değelendirmek üzere davet edildikleri makale hakkında bilimsel düzeninin, derginin ilke ve standartlarına uygunluğunun, kamuoyu ve bilim camiasının erişimine sunulacak şekilde yayınlanmaya uygun olup olmadığının denetimi yapmaları beklenir. Bu hususlar ve etik ilkeler dikkate alınarak davetin kabul veya red edilmesi gerekmektedir.
2. Hakemlik davetleri ve değerlendirme ile ilişkili tüm süreç sadece DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi sistem aracılığıyla yapılmaktadır. Hakemlerin değerlendirmek üzere davet edildikleri makale ile ilgili olarak makale yazarlarına veya üçüncü şahıslara telefon, e-posta, faks veya diğer iletişim kanalları ile ulaşmaya çalıştıklarının tespit edilmesi durumunda hakemlik daveti iptal edilir ve hakemlik süreci sonlandırılır.
3. Hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların isimleri yazarlara bildirilmemektedir.
4. Hakem olarak davet edilen araştırmacı ve/veya uzmanlardan, yeterli zaman ayırabilecekleri ve kendi uzmanlık alanlarına dahil olduklarından emin oldukları çalışmalara hakemlik yapmaları beklenir.
5. Hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların değerlendirmelerini tarafsızlık ve gizlilik içerisinde dürüst, adil ve nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmaları beklenmektedir. Cinsiyet, milliyet, siyasal görüş, dini inanış, ticari kaygılar vb gibi faktörlerin değerlendirmeye etki etmelerine izin vermemelidirler.
6. Hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların hakemlik sürecinin bir çaba gerektirdiğini ve yeterli zaman ayırarak yapılması gerektiğini anlamaları beklenmektedir. Değerlendirme işlemi DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi sistemde hakemlere tanınan süre içerisinde tamamlanmalıdır. Sağlık sorunları gibi makul kabul edilebilecek kişisel veya özel durumlar söz konusu olur ise hakemler bunu DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi sistem üzerinden editöre ileterek ek süre isteyebilirler.
7. Hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, değerlendirmeleri istenilen çalışmanın yazar(lar)ı ile her hangi bir çıkar ilişkisi ve/veya çatışması içerisinde olmaları durumunda, bunu en hızlı şekilde ilgili alan editörü veya baş editöre iletilmeleri gerekmektedir.
8. Hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların ilgili çalışma hakkındaki görüşlerini DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi form ile iletmeleri gerekmektedir. Bu formdaki tüm alanlar net ve açıklayıcı ifadeler kullanılarak hassasiyetle cevaplanmalıdır. Sadece editöre ve sadece yazara gösterilecek alanlarda hakemin nihai kararını gerekçelendiren uygun açıklamalar sunulmalıdır. Açıklamalar ve ifadelerde yapıcı ve nazik bir dil ve tutum kullanılmalıdır. Eleştiri ve öner akademik etiğe uygun bir şekilde iletilmelidir. Aşağılayıcılık, düşmanlık, hakaret, küçümseyicilik gibi hislerle ve kişisel duygusal yorumlar içeren ifadelerden kaçınılmalıdır.
9. Hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların ilgili çalışma hakkındaki görüşlerini iletmeleri beklenen DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi formda belirttikleri kararın gerekçesini net ve açıklayıcı şekilde ifade etmeleri beklenir. Özensiz ve baştan savma değerlendirmelerin, yeniden değerlendirme süreci gerektirdiğini unutmayarak sürece dahil olan tüm tarafların zamanını boşa harcayacak tutumlardan kaçınmalıdırlar.
10. Hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, değerlendirdikleri çalışma hakkında görüşleri ne olursa olsun süreç esnasında ve sonrasında fikirlerini gizli tutmaları gerekmektedir.
2. Sunulan makaleler, benzerlik indeksi ve şablona uygunluk kontrolleri yapıldıktan sonra alan editörüne iletilmektedir. Bu ön değerlendirme süreci derginin baş editörü tarafından yürütülmekte ve bu süreçte akademik bir değerlendirme yapılmamaktadır. Bu süreçte rol alan tüm katılımcılar, çalışmalar ile ilgili bilgilerin gizliliği hususunda gereken hassasiyette hareket etmelidirler.
3. Editör/alan editörü(editörleri) makalenin adil, tarafsız ve zamanında değerlendirilebilmesi için vazifelerinin sorumluluğunda olmalıdırlar.
4. Bir makalenin değerlendirilme sürecindeki hakem ataması ve karar aşamalarında editör/alan editörü objektif davranabilmelidir. Yazarların cinsiyet, milliyet, siyasi görüş, dini inanış, kurum, makam ve mevki gibi özellikleri ile akademik, ticari, siyasi, sosyal ve benzeri her hangi bir çıkar ilişkisi veya çatışması editör/alan editörlerine etki etmemelidir.
5. Editör/alan editörleri her hangi bir makalenin akademik değeri, özgünlüğü, derginin odak ve kapsamına uygunluğu, bilimsel katkısı, akademik seviyesi, benzerlik indeksi, şablona uygunluğu gibi faktörleri göz önüne alarak kabul veya red edilmesine karar verme hakkına sahiptirler.
6. Editör/alan editörleri tarafından çalışmanın içeriğine uygun en az üç (3) araştırmacı ve/veya uzmanın hakem olarak atanması ile tarafsız, objektif ve efektif bir değerlendirilme süreci sağlanması beklenir.
7. Bir çalışma hakkındaki karar, editör/alan editörü tarafından hakem görüşleri dikkate alınarak verilir. Buna ek olarak gerekli görülmesi durumunda baş editör akademik olarak kabul edilebilir gerekçeler sunarak ve hakemlerin görüş ve önerileri ile yazarların değerlendirme sürecindeki cevaplarını göz önünde bulundurarak verilen kararı değiştirme hakkına sahiptir.
8. Editör/alan editörleri sorumluluklarında olmuş veya olan hiçbir çalışmanın içeriğini, hakemler ve editörler kurulu üyeleri dışında üçüncü şahıslarla hukuki olarak zorunlu durumlar haricinde paylamamaları gerektiğini bilerek hareket ederler.
9. Editör/alan editörleri sunulan bir makaledeki her hangi bir içeriği yazar(lar)ın yazılı izni olmadan hiçbir araştırmalarında kullanmamaları gerektiğini bilerek hareket ederler.
1. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi (bundan sonra dergi olarak anılacaktır), Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez düzenli yayımlanan, ulusal ve uluslararası dizinler ve platformlarda indekslenen hakemli bir dergidir.
2. Dergiye Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik alanlarında İngilizce olarak hazırlanmış orijinal bilimsel araştırma makaleleri sunulabilir. Dergide 2017 yılından itibaren teknik not, editöre mektup, vaka takdimi tartışma ve derleme türündeki çalışmalar değerlendirilmeye kabul edilmemektedir.
3. Dergiye sunulan makaleler ile ilgili olarak hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
4. Dergiye sunulan makaleler derginin internet sitesinin ilgili sayfasında mevcut olan yazım kuralları ve yazarlara sağlanmış şablon kullanılarak hazırlanmalıdır. Yazım kurallarına ve şablona azami düzeyde dikkat ve önem gösterilerek makale dosyasının hazırlanması son derece önemlidir. Makale dosyası ile birlikte istenilen diğer tüm belgeler mutlaka ve sadece DergiPark altyapısı ile sunulan sistem üzerinden çevrimiçi olarak sunulmalıdır. Makaledeki tüm yazarların tüm bilgileri (isim, ikinci isim, soyisim, kurum bilgileri, ORCID bilgileri ve benzeri) DergiPark sisteminde ve makale dosyasında aynı ve eksiksiz olarak verilmiş olmalıdır.
5. Dergiye sunulan makalelerin araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olması gereklidir. Her makale için içeriğinden bağımsız olarak "Telif hakkı devir formu" ve "Yayın etiği ve etik kurul izin belgesi beyan formu" tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve makale dosyası ile birlikte DergiPark altyapısı ile sunulan sistem üzerinden çevrimiçi olarak dergiye sunulmalıdır. Belgelerin eksik olması durumunda çalışmalar sorumlu yazara iade edilecektir.
6. Dergiye sunulan tüm makalelerde (tek yazarlı olsa bile), “Yazarlık katkı beyanı” alanı, “Çatışma beyanı” alanı ve “Etik Kurul Onayı ve/veya Bilgilendirilmiş Rıza Bilgileri” alanı bulunmalıdır. Varsa, finansman veya teşekkür için bir “Teşekkür” alanı eklenmelidir.
7. Dergiye sunulan her makale için süreç aynıdır ve aşamalar ön kontrol, değerlendirme ve yayın süreci şeklindedir. Herhangi bir nedenden ötürü yazarlar makalelerini geri çekmek isterler ise bu sadece makale ön kontrol aşamasında iken mümkündür. Diğer aşamalarda makalenin yazarlar tarafından geri çekilmesi mümkün değildir ve tüm sürecin sonuçlandırılmasının beklenmesi gerekmektedir.
8. Dergiye sunulan makaleler ilk olarak ilgili alandaki mizanpaj editörleri tarafından ön kontrol aşamasına alınırlar. Bu aşamada makale derginin amaç ve kapsam, yazım kuralları ve yayın politikasına uygunluk açısından incelenir. Makalenin şablona uygun olarak hazırlanmış olması ve yazım kuralları ile yayın politikasında belirtilen maksimum benzerlik indeksi kriterlerini aşmamış olması beklenir. Bu aşamanın en fazla otuz (30) işgünü içerisinde tamamlanmasına çalışılır. İlgili alandaki mizanpaj editörlerinin tavsiyesi ve baş editörün değerlendirmesi neticesinde vereceği karar ile çalışma düzeltmeler için yazara iade edilebilir, değerlendirme sürecine devam edebilir veya değerlendirme süreci dışı bırakılabilir. Düzeltmeler için iade edilen çalışmalarda yazar(lar)a verilen süre otuz (30) takvim günüdür. Sağlık sorunları gibi makul kabul edilebilecek kişisel veya özel durumlar söz konusu olur ise sorumlu yazar bunu DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi sistem üzerinden editöre ileterek ek süre isteyebilirler. Bu gibi durumlarda en fazla onbeş (15) gün ek süre tanımlanabilir. Tanımlanan süreler içerisinde herhangi bir cevap alınmazsa makale red edilir ve süreç sonlandırılır.
9. Dergiye sunulan makaleler ön kontrol aşamasında intihal tarama programları ile kontrol edilirler. Benzerlik indeksi en fazla %25 olarak tespit edilen makaleler dergiye sunulabilir. Bu değere ulaşmamış olsa bile metin içerisinde tam paragraf, yığın metin alıntısı veya blok alıntı yapılmaması gereklidir. Bu gibi durumların tespit edilmesiyle makale sorumlu yazara iade edilir. İntihal taraması işlemi ilgili mizanpaj editörleri tarafından yapılmaktadır. Yazar(lar)ın bu kapsamda herhangi bir rapor veya belge sunmasına gerek yoktur. Bu tür belgeler sunulsa bile dikkate alınmayacaktır. Bir makaledeki tüm yazarlar “Etik İlkeler” başlığı altında gösterilen tüm maddeleri kabul etmiş olurlar. Bu bağlamda makalede hiçbir şekilde intihal olmadığını, aksi durumlarda doğabilecek tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu ve derginin bu konuda hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan ve kabul etmiş olurlar.
10. Ön kontrol aşamasının ardından değerlendirme sürecine devam edilmesine karar verilen makaleler baş editör veya baş editörün atayacağı ilgili alan editörü tarafından hakemleme sürecine alınırlar. Bu aşamada çalışma dergi kriterlerine, amacına, yayın politikasına, kapsamına uygun olarak görülmezse veya bilimsel olarak özgün ve kaliteli bulunmazsa baş editör veya alan editörü tarafından red edilebilir.
11. Makalenin içerikleri açısından akademik olarak değerlendirilmeleri için, baş editör veya onun tarafından atanmış alan editörü tarafından çalışmanın içeriğine uygun en az üç (3) araştırmacı ve/veya uzman hakem olarak davet edilir. Bu aşamada hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara bilgi verilmez. Hakemlik davetinin kabul veya red edilmesi mümkündür. Davete cevap süresi beş (5) takvim günüdür. Bu süre sonunda baş editör veya atanmış alan editörü daveti yenileyebilir veya yeni bir araştırmacı ve/veya uzmanı hakem olarak davet edebilir. Hakemlik davetinin kabul edilmesinden sonra hakemlerin görüş ve önerilerini otuz (30) takvim günü içerisinde DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi form ile iletmeleri beklenir. Sağlık sorunları gibi makul kabul edilebilecek kişisel veya özel durumlar söz konusu olur ise hakemler bunu DergiPark altyapısı ile sunulan çevrimiçi sistem üzerinden editöre ileterek ek süre isteyebilirler. Bu gibi durumlarda en fazla iki defa onbeş (15) gün ek süre tanımlanabilir. Verilen ek sürelere rağmen cevap iletmeyen hakemlerin süreçleri sonlandırılır yeni bir araştırmacı ve/veya uzmanı hakem olarak davet edilir. Hakemlerin görüş ve önerilerine göre tamamlanan ilk turdan sonra ikinci ve sonraki tur değerlendirmelerine ihtiyaç duyulan çalışmalarda süreler baştan başlatılarak işletilir.
12. Hakemlerin görüş ve önerileri ile baş editör veya alan editörünün değerlendirmesi sonucunda makale kabul edilebilir, red edilebilir veya küçük/büyük düzeltmeler istenebilir. Düzeltmeler için yazar(lar)a tanınan süre en fazla otuz (30) takvim günüdür. Bu süre içerisinde herhangi bir cevap verilmemesi durumunda makale red edilir ve süreç sonlandırılır.
13. Değerlendirme aşamasını başarıyla tamamlayan makaleler kabul edilir ve yayın süreci aşamasına geçirilirler. Bu aşamada makaleler mizanpaj ve kontrol için mizanpaj editörlerine iletilir. Mİzanpaj editörleri gerekli görmeleri durumunda yazar(lar)dan makalelerini dergi yazım kurallarına ve şablonuna uygun hale getirmeleri için şekilsel düzenlemeler isteyebilir. Bu aşamada yazarlar çalışmalarında akademik ve içerik olarak herhangi bir değişiklik yapmamalı, sadece mizanpaj editörünün not ve uyarılarına uyarak makalelerindeki yazım ve şekilsel hataları gidermelidir. Aksi tespit edilmesi durumunda makale değerlendirme aşamasına sevk edilecektir.
14. Mizanpaj editörleri ile olan süreçi tamamlayan makaleler yayınlama editörü ve editör kurulu kararına göre bir dizi süreçten geçirilerek yayına hazırlanır. Bu aşamada dergiye sunuluş tarihi baz alınarak cilt/sayı ataması, makale sırası ataması, sayfa numarası ataması, DOI talep işlemleri gibi adımlar takip edilir. Yazarlar tüm bu aşamaların zaman alabileceğini anlayarak ve bilerek davranmalıdır. İşlemleri tamamlanan makaleler takip eden sayıda yayınlanır. Her ne sebeple olursa olsun herhangi bir dergi ekibi üyesi her hangi bir makalenin daha erken yayınlanması hususunda bir teklife veya baskıya maruz kalırsa ilgili makale sorumlu yazara iade edilir, gerekli ve uygun işlemler başlatılır.
15. Dergide yayımlanan tüm makalelerdeki tüm sorumluluk ilgili makalenin yazarlarına aittir. Hiçbir makaledeki hiçbir içerik derginin bilimsel, politik, ekonomik, akademik ve benzeri hiçbir görüşü olarak gösterilemez, iddia edilemez. Dergide yayınlanan hiçbir makale için hiçbir ad altında yazar veya kurumdan ücret alınmaz, hiçbir yazar veya kuruma nakit veya ayni olarak telif ücreti ödenmez.
16. Dergi, yayınlanan tüm makalelere ücretsiz olarak erişilebilen açık erişimli bir dergidir. Tüm yazarlar bunu bilerek makalelerini dergiye gönderirler ve bir makale yayınlandığında Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı ile ücretiz olarak erişime açılır. Bu lisans hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.
17. Amaç ve kapsam, yazım kuralları ve yayın politikasına uygun olmayan makalelerin dergiye sunulmaları kabul edilmeyecektir. Belirtilen hususlarda eksiklikleri olduğu, sunulduktan sonra bile olsa tespit edilen makaleler hangi aşamada olduğuna bakılmaksızın süreç dışı bırakılarak red edilecektir.
18. Herhangi bir makale yayınlandıktan sonra yazar bilgileri dahil olmak üzere herhangi bir içerikte hiçbir düzeltme veya düzenleme yapılması mümkün değildir. Bu bağlamda tüm yazarların sundukları makaledeki tüm içerikten sorumlu olduklarını kabul ettikleri varsayılarak işlem yapılır. Tüm yazarlar isim, soyisim, kurum, adres, ORCID ve diğer tüm kişisel bilgilerini ve makaledeki tüm içeriği doğru ve eksiksiz olarak sunmayı kabul ederek makalelerini dergiye gönderirler. Olası tüm hatalardan dolayı sorumluluk ilgili makaledeki yazar(lar)a aittir. Olası hataların düzeltilmesi ancak düzeltme makalesi yayınlanması ile mümkündür. Bu nedenle tüm yazarların azami önem ve özeni göstermeleri zaruridir.
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.